Ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη σταδιακή γήρανση των κυττάρων μας ονομάζεται τελομερες και αποτελεί το προστατευτικό καπάκι στο άκρο των χρωμοσωμάτων.
Τα τελομερή γίνονται μικρότερα (κονταίνουν), κάθε φορά που το κύτταρο διαιρείται. Μόλις φτάσουν σε ένα κρίσιμο μήκος, το κύτταρο δεν μπορεί πλέον να διαιρεθεί και μπαίνει σε μια φάση «γηρανσης»…
Τι συμβαίνει όταν τα τελομερή κονταίνουν;
-
Δεν ανανεώνονται οι ιστοί
-
Το ανοσοποιητικο σύστημα εξασθενεί
-
Τα κοντά τελομερή επιταχύνουν την έναρξη νόσων όπως καρδιαγγειακά, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη τύπου 2, ορισμένες μορφές καρκίνου, ασθένειες του νευρικού κεντρικού συστήματος, αρθρίτιδα και οστεοπόρωση.
To τεστ των τελομερών
-
-
Είναι μια εξέταση αίματος κατά την οποία μετρούνται τα μήκη των μεμονωμένων τελομερών για να αποκαλυφθεί η κυτταρική ή βιολογικήηλικία ενός ατόμου.
-
Είναι μια προηγμένη εξέταση για την βελτίωση της υγείας του ατόμου.
-
Μας επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση στην αλλαγή του τρόπου ζωής για τη μείωση του στρες, της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και άλλων παραγόντων που επιταχύνουν την απώλεια στο μήκος των τελομερών.
-
Φυσικά, εάν τα τελομερή μας έχουν μεγαλύτερο μήκος, τα γονίδια προστατεύονται καλύτερα, και αυτό μπορεί να μας δίνει περισσότερο χρόνο ζωής, ίσως μέχρι και πέντε χρόνια. Γι’ αυτό, ένας από τους στόχους είναι να διατηρούνται τα τελομερή σε καλή κατάσταση.
Νικόλ Ράφα Υπεύθυνη Μεταβολομικής Ανάλυσης στο Optimal Health