Οξείδωση = Γήρανση

Η οξείδωση είναι μεταφορά ηλεκτρονίων και πιο συγκεκριμένα μείωση ηλεκτρονίων που προκαλεί αστάθεια. Διαμέσου αυτής της αστάθειας οι ελευθερες ρίζες προκαλούν ζημιά. 

Για παράδειγμα, το κάπνισμα είναι βασικός παράγοντας οξείδωσης. Τα άτομα πουκάνουν υπερβολική ηλιοθεραπεία έχουν οξείδωση.

Φυσικά υπάρχει και η φυσιολογική διαδικασία οξείδωσης όπως είναι ο ίδιος ο μεταβολισμός που χρησιμοποιεί το Ο2 και υδατάνθρακες για να παράγει καύσιμα συνεχώς. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το υπερβολικό είναι κακό. 

Μια από τις κύριες και προφανείς αιτίες οξείδωσης είναι η μη ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά (κακα) και όχι αρκετές τροφές υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι κυτταρικές μεμβράνες είναι φτιαγμένες από λίπος και λόγω οξείδωσης δεν μπορούν να επιτελέσουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, ούτε να συγκρατήσουν τα θρεπτικά συστατικά πουείναι η βασική τους λειτουργία.

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε οι περισσσότεροι από εμάς είναι η έλλειψη ύπνου ή ο κακός ύπνος (διαταραχή) σχετίζονται με την οξείδωση. Εγιναν μελέτες σε άτομα με αυπνία και παρατηρήθηκαν διπλάσια ποσοστά θανάτων.

Είναι πολύπλοκο το πως ο κακός ύπνος προκαλεί οξείδωση με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των ελεύθερων ριζών και την καταστροφή μορίων και μυτοχονδρίων των κυττάρων. Αυτός είναι βασικός λόγος της χρόνιας κόπωσης.

Συνοπτικά, οι παράγοντες οξείδωσης όπως προαναφέρθηκαν είναι:

  • το κάπνισμα
  • ο υπερβολικός ήλιος
  • η καθιστική ζωή
  • η κακή διατροφή
  • υπερβολική άσκηση
  • το στρες

Εγώ πιστεύω όμως ότι η νούμερο ένα αιτία οξείδωσης είναι ο ανεπαρκής ή διαταραγμένος ύπνος.

Play the game for a Healthy Life!

 

OPTIMAL HEALTH


Στο Optimal Health παρέχονται σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις της βιολογίας για να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας στα χέρια μας, και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για την βελτιστοποίηση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Κόδρου 10 & Δημητρίου Βασιλείου 18
15451 - Φάρος, Νέο Ψυχικό
+30 210 6718898
info@optimalhealth.gr

ΑΚΟΛOΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Coryright © 2020 optimalhealth.gr All rights reserved

Σχεδιασμός και Φιλοξενεία MEDICAL PROMOTION