Η παχυσαρκία περνάει στο DNA!

Μπορoύν οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας μου να επηρεάζουν τη ζωή μου σήμερα; Μπορεί ο πατέρας μου, που ήταν καπνιστής, να ευθύνεται για το ότι είμαι υπέρβαρος; Είναι αλήθεια πως ό,τι κάνω θα επηρεάσει το αγέννητο παιδί μου;

Η Επιγενετική είναι η μελέτη του τρόπου με τον όποιο η συμπεριφορά μας και οι εμπειρίες μας μπορούν να αλλάξουν το DNA μας, επιτρέποντας μας να περάσουμε νέα χαρακτηριστικά στις μελλοντικές γενιές. Η παχυσαρκία είναι σε θέση να προκαλέσει επιγενετικές αλλαγές στο DNA μας, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία και το μέλλον των απογόνων μας.

Σε μελέτη 10.000 ανδρών και γυναικών από την Ευρώπη σχετικά με την επίδραση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι βρέθηκαν σημαντικές αλλαγές στο DNA των ατόμων με υψηλό ΔΜΣ. Οι αλλαγές αυτές αφορούν την έκφραση των γονιδίων, που είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό των λιπιδίων (ενεργοποίηση γονίδιων) και σε γονιδιακούς τόπους ( θέση γονιδίου) που σχετίζονται με την φλεγμονή.

Η Γενετική δεν είναι τόσο cut-and-Dry, όπως νομίζαμε, και αυτό χάρη στην Επιγενετική!

«Τα αποτελέσματά σηματοδοτούν καινούργια μονοπάτια που επηρεάζονται από την παχυσαρκία», δήλωσε ο Christian Gieger, επικεφαλής της μελέτης, και συμπλήρωσε: «…Και αυτό θα οδηγήσει σε νέες στρατηγικές για την πρόβλεψη και, ενδεχομένως, την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Αλλά και σε άλλες συνέπειες που οδηγεί η παχυσαρκία».

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι οι αλλαγές ήταν κυρίως συνέπεια της ύπαρξης παχυσαρκίας και όχι η αιτία.
«Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά», μας εξηγεί η Νικόλ Ράφα (μοριακή βιολόγος) «Εκτιμάται ότι ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. Τα ευρήματά αυτά οδηγούν σε καλύτερους τρόπους, για τον εντοπισμό εκείνων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, έτσι ώστε να τους βοηθήσουν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να εξασφαλίσουν την αποφυγή της νόσου».

Νικόλ Ράφα
Υπεύθυνη Μεταβολομικής Ανάλυσης στο Optimal Health

OPTIMAL HEALTH


Στο Optimal Health παρέχονται σύγχρονες γνώσεις και κατευθύνσεις της βιολογίας για να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας στα χέρια μας, και να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο δράσης για την βελτιστοποίηση του οργανισμού σε όλα τα επίπεδα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Κόδρου 10 & Δημητρίου Βασιλείου 18
15451 - Φάρος, Νέο Ψυχικό
+30 210 6718898
info@optimalhealth.gr

ΑΚΟΛOΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Coryright © 2020 optimalhealth.gr All rights reserved

Σχεδιασμός και Φιλοξενεία MEDICAL PROMOTION