Η Γλουταθειόνη είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό στη φύση, συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την αποτοξίνωση του ηπατικού παρεγχύματος, την βελτίωση της ποιότητας δέρματος, την εγκεφαλική λειτουργία και επίσης δρα ως αντιγηραντικό.
Με τόσες πολλές ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, στο νερό, στα τρόφιμα και στα φάρμακα, μπορεί να αναρωτιέστε πώς το σώμα σας τις αναγνωρίζει ακόμα και τις διαχειρίζεται. Η έκθεση του οργανισμού σε τοξικό φορτίο, δηλαδή τη κακή διατροφή, τη κατάχρηση φαρμάκων, το χρόνιο στρες και την ανεπαρκή σωματική άσκηση υπονομεύουν τα αποθεματικά μας. Ευτυχώς, το σώμα μας έχει σοφά εξοπλιστεί με ένα φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης που βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό: Την Γλουταθειόνη.
Γιατί η γλουταθειόνη (GSH) είναι το νούμερο 1 αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου σώματος;
Σε μεγάλο βαθμό, το σώμα μας πρέπει να παρασκευάζει την δική του γλουταθειόνη, απαιτώντας επαρκείς ποσότητες από τρία αμινοξέα: κυστεΐνη, γλουταμινικό και γλυκίνη. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες τροφές περιέχουν φυσική GSH, μελέτες δείχνουν ότι μικρά αποθέματα γλουταθειόνης προέρχονται από τη διατροφή μας, γιατί η GSH δεν επιβιώνει στο πεπτικό σύστημα.
Για την φυσική αποτοξίνωση, τα επίπεδα της γλουταθειόνης είναι υψηλότερα στο ήπαρ και τα νεφρά, τα οποία είναι κύρια όργανα αποτοξίνωσης του σώματός. Η γλουταθειόνη είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας τα κύτταρα μας και τα μιτοχόνδρια από τις βλαβερές συνέπειες του οξειδωτικού στρες. Ακόμα βοηθά για να κρατηθεί η φλεγμονή μακριά. Κάθε κύτταρο στο σώμα μας αντιμετωπίζει μέχρι και 10.000 ελεύθερες ρίζες ανά ημέρα, ως εκ τούτου, η πρόληψη της βλάβης είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Η GSH έχει ιδιαίτερη σημασία για την «αποτοξίνωση στη Φάση II,» όπου οι τοξίνες δεσμεύονται άμεσα με την γλουταθειόνη, ώστε να μπορούν να εξαλειφθούν από το σώμα. Ωστόσο, η GSH πρέπει να θυσιάσει τον εαυτό της σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι και ο λόγος που πρέπει συνεχώς να αντικαθιστάται με καινούργια.
Η γλουταθειόνη χαρακτηρίζεται ως το «κύριο αντιοξειδωτικό» για τη μοναδική ικανότητά του να «ανακυκλώνει» άλλα αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και Ε, άλφα- λιποϊκό οξύ και CoQ10, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από το σώμα μας. Επομένως, αυξάνοντας τα επίπεδα της γλουταθειόνης, αυξάνονται και πολλές άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες του οργανισμού.
Τι συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε με την γλουταθειόνη;
Τα επίπεδα της γλουταθειόνης τείνουν να μειώνονται όσο μεγαλώνουμε, ως εκ τούτου, η ανεπάρκεια είναι συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων, των αλκοολικών και των αθλητών που κάνουν υπερβολική άσκηση. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα γλουταθειόνης έχουν 30 % περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρδιακή προσβολή, από ό, τι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα. Ουσιαστικά, όσο περισσότερη γλουταθειόνη φτιάχνει το σώμα σας, τόσο πιο υγιής είστε.
Η ανεπάρκεια γλουταθειόνης συνδέεται με μια σειρά από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές και πνευμονικές παθήσεις, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η κυστική ίνωση, η HIV λοίμωξη, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συμπεριλαμβάνουν το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.
Και αυτά είναι μόνο η αρχή!
Η γλουταθειόνη είναι διαφορετική από τα άλλα αντιοξειδωτικά. Το γεγονός ότι είναι ενδοκυτταρική, βοηθάει την αποτοξίνωση σε κυτταρικό επίπεδο.
Παρά το γεγονός ότι η GSH παίζει ρόλο σε δεκάδες σημαντικές βιολογικές λειτουργίες, τα οφέλη της μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: την αποτοξίνωση και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
Για παράδειγμα, τα σύμπλοκα γλουταθειόνης-υδράργυρου είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο ο υδράργυρος αποβάλλεται από το σώμα σας. Εάν καταναλώνετε πολλά ψάρια με βαρέα μέταλλα, ο υδράργυρος διατηρείται στους ιστούς σας και εξαρτάται άμεσα από τα αποθέματα γλουταθειόνης.
Αυτός είναι ο λόγος που το σώμα μας πρέπει συνεχώς να αναπληρώνει αυτό το αντιοξειδωτικό. Αν υπάρχει ανεπάρκεια, οι τοξίνες που θα δημιουργήσει, είναι κάτι σαν «υπερχείλιση κάδων σκουπιδιών».
Ο εγκέφαλός είναι πολύ ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες λόγω των απαιτήσεων της σύνθεσης, σε λιπαρά οξέα και των υψηλών απαιτήσεων σε οξυγόνο. Παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλός καταλαμβάνει μόνο το 2% του σωματικού βάρους, καταναλώνει το 20% του οξυγόνου. Μια ισχυρή άμυνα κατά της οξείδωσης μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή του εγκεφάλου είναι ένας παράγοντας σε πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η ανεπάρκεια γλουταθειόνης είναι κοινή σε ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.
Έχει επίσης εντοπιστεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της GSH και του Αυτισμού.
Η γλουταθειόνη παίζει ένα ρόλο σε αμέτρητες βιολογικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες περιγράφονται παρακάτω.
-
- Διατήρηση ενέργειας και αύξηση ασκητικής απόδοσης.
- Μείωση μυϊκών πόνων
- Βοηθάει στην σύνθεση πρωτεϊνών και στην μεταφορά αμινοξέων μέσα και έξω από το σώμα
- Ποιότητα ύπνου
- Υγεία δέρματος
- Ρύθμιση ομοκυστείνης
- Αυξάνει την ανοσοποιητική λειτουργία
- Δρα σαν συνένζυμο σε πολλές χημικές αντιδράσεις
- Ρυθμίζει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας
- Επάγει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων