Μπορεί συνεχώς να ακούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες και τη λειτουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό του ανθρώπου, όμως πόσο καλά ξέρουμε πώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να την προσλαμβάνουμε;
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και επηρεάζει τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου από τον οργανισμό, κάτι που με τη σειρά του επιδρά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την πρόληψη ορισμένων ασθενειών.
Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, αλλά επίσης υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να λάβουμε αυτή τη σημαντική θρεπτική ουσία, όπως κάποιες συγκεκριμένες τροφές που περιέχουν με φυσικό τρόπο αυτό το θρεπτικό συστατικό. Τέτοιες τροφές είναι:
-
- Δημητριακά
- Σολομός
- Σαρδέλες
- Κρόκοι αβγών
- Τυρί
- Μανιτάρια
Η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου, γι’ αυτό και οι προαναφερθείσες τροφές παρέχουν μια ισχυρή δόση και από τα δύο αυτά συστατικά. Επίσης βοηθά στη διατήρηση της λάμψης και της υγείας του δέρματος και μπορεί ακόμη να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.Ωστόσο η έλλειψη βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές της καλής λειτουργίας του οργανισμού, όπως:
-
- Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
- Ανάπτυξη οστεοπόρωσης στους ενήλικες
- Αυξημένη συχνότητα πτώσεων και καταγμάτων
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Σακχαρώδης διαβήτης (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2)
- Διάφορες μορφών καρκίνου (ειδικά του εντέρου)
- Καρδιακές νόσοι
- Ψυχιατρικοί νόσοι
- Αυτοάνοσα νοσήματα
Νικόλ Ράφα Υπεύθυνη Μεταβολομικής Ανάλυσης στο Optimal Health