Μεταβολομική Ανάλυση

medical-563427_960_720Μεταβολομικές Αναλύσεις (Metabolic Analysis Profile)

ΜΕΤΡΗΣΗ Οργανικών Οξέων

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ
Τα οργανικά οξέα είναι ενδιάμεσοι μεταβολίτες των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Παράγονται στις οδούς παραγωγής ενέργειας και αποτοξίνωσης κατά την αποδόμηση των νευροδιαβιβαστών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, των λιπαρών οξέων ή από την μικροβιακή χλωρίδα. Ο εντοπισμός μεταβολικών οδών που δεν λειτουργούν ιδανικά επιτρέπει την:

  1. Εξατομικευμένη θεραπευτική και διατροφική παρέμβαση και επιτυγχάνει
  2. Βελτιστοποίηση υγείας

Η Μεταβολομική είναι η πιο ακριβής μέθοδος προσδιορισμού της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου και μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια μιας νόσου πολλά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί.

Με τις μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να αξιολογηθούν:
– Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας των κυττάρων (κύκλος του Κρεμπς)
Αυτός ο κύκλος στηρίζει των οργανισμό στις ενεργειακές του ανάγκες μετατρέποντας το 90% της ενέργειας τροφής   σε κυτταρική ενέργεια..
– Ο μεταβολισμός των λιπιδίων όπως τα ωμέγα 3, ωμέγα 6, μονοακόρεστα, κορεσμένα λιπαρά
– Ο μεταβολισμός των νευρικών κυττάρων και των νευροδιαβιβαστών (ουσίες που μεταβιβάζουν τα νευρικά σήματα)
– Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων (ζάχαρο, άμυλο, πολύπλοκοι υδατάνθρακες, φρουκτόζη)
– Ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών
– Η οξειδωτική βλάβη και η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
– Η επάρκεια σε βιταμίνες και μικρο-θρεπτικά συστατικά
– Η κατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας του οργανισμού
– Μικροφλεγμονές
– Η ικανότητα αποτοξίνωσης και η τοξική επιβάρυνση
– Οι παράγοντες μεθυλίωσης (προστασίας) του DNA
– Η ικανότητα διαχείρισης της φλεγμονής
– Η μιτοχονδριακή λειτουργία
– 5- ΜΤHFR

Όλοι αυτοί οι μεταβολίτες αναγνωρίζονται και ποσοτικοποιούνται σε ένα δείγμα βιολογικού υλικού. Το τεστ οργανικών οξέων ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΕΙΚΤΕΣ για βιταμίνες, οξειδωτικό στρες, νευροδιαβιβαστές και πολλά άλλα, τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με τα χρόνια νοσήματα.

Ανάλογα με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τις διατροφικές επιλογές τα κύτταρα είτε βρίσκονται σε βιοχημική ισορροπία είτε απομακρύνονται περισσότερο από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα να κατευθύνεται ο οργανισμός πιο κοντά στη νόσο. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα επιτίθεται σε πάνω από ένα όργανα ή συστήματα.
Πολλοί άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες και νευρολογικές διαταραχές συχνά εκκρίνουν υψηλές ποσότητες μη φυσιολογικών οργανικών οξέων στα ούρα τους. Η αιτία αυτών των υψηλών επιπέδων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την χρήση αντιβιοτικών, δίαιτες υψηλές σε ζάχαρη, ανοσοανεπάρκειες, λοιμώξεις καθώς και γενετικούς παράγοντες.