Αφυδάτωση! Αιτία των χρόνιων νοσημάτων

Αφυδάτωση! Αιτία των χρόνιων νοσημάτων

To καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η αφυδάτωση αποτελεί σύνηθες πρόβλημα. Μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά, μπορεί όχι νερό αλλά τσάι, καφέ, χυμούς. Δε γνωρίζουμε, όμως, ότι πολλά από αυτά που πίνουμε προκαλούν εφίδρωση και διούρηση. Καθημερινά χάνουμε 2 με 3 λίτρα υγρά από το σώμα μας, από τον ιδρώτα και τα ούρα. Που σημαίνει ότι η λήψη νερού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που χάνουμε.

Ακόμα και η αφυδάτωση σε πολύ μικρό βαθμό έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι αφυδατωμένα, απλά δεν το ξέρουν! Κόπωση, έλλειψη ενέργειας, δυσκοιλιότητα, ζαλάδες λόγω υπότασης ή υπέρτασης, μπλοκαρισμένος μεταβολισμός, έλλειψη συγκέντρωσης, καρδιαγγειακά προβλήματα είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ή μη επαρκής λήψη νερού.

Το νερό… επιστημονικά

Ο όγκος του νερού στον οργανισμό ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του σώματος. Χωρίς νερό κανένα κύτταρο δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τη λειτουργία για την οποία δημιουργήθηκε και προγραμματίστηκε.

Η έλλειψη νερού στο κυκλοφορικό σύστημα οδηγεί σε βαθιά αφυδάτωση σε διάφορες περιοχές του σώματος.  Ως εκ τούτου, αυτή η κατάσταση είναι η προέλευση των κυτταρικών δυσλειτουργιών και των ιστών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην καταστροφή και την δυσλειτουργία των οργάνων και στην συνέχεια ολόκληρου τον οργανισμού.

Η κατανομή του νερού στο σώμα, όχι μόνο φέρει τα απαραίτητα στοιχεία για δραστηριότητα των κυττάρων, αλλά είναι η προϋπόθεση της καλής λειτουργίας των κυττάρων, ιστών και οργάνων του σώματος.

Το να αποδεχτούμε αυτή την πραγματικότητα δεν είναι εύκολο για εμάς, καθώς πιστεύουμε ότι η ασθένεια προκαλείται από εξωτερικούς μη ορατούς παράγοντες όπως τα μικρόβια, τα βακτήρια, οι ιοί, κ.λπ.

Η αίσθηση της δίψας!

Δεν πίνετε αρκετό νερό αλλά δεν διψάτε. Η απώλεια αυτής της αίσθησης είναι ένας βασικός παράγοντας για την αφυδάτωση του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της απώλειας της λειτουργίας αναγνώρισης των αναγκών σε νερό του σώματος. Δυστυχώς, αυτή η λειτουργική απώλεια προκαλεί τον ύπουλο φαύλο κύκλο: η έλλειψη Δίψας-Αφυδάτωση- δυσλειτουργία του οργανισμού.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που δυσχεραίνει την κατάσταση και αυτό είναι η σύγχυση μεταξύ του αισθήματος της πείνας και της δίψα. Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 80% του αισθήματα της πείνας είναι στην πραγματικότητα, ένα αίτημα για νερό από το σώμα. Το να πίνουμε λοιπόν καθημερινά πχ. αναψυκτικά τροφοδοτούμε ακόμα περισσότερο την αφυδάτωση και γεμίζουμε τον οργανισμό με τοξίνες.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε την σωστή ποσότητα νερού, αλάτων και ηλεκτρολυτών, βοηθάμε στην πρόληψη ασθενειών και στην εξουδετέρωση των ήδη υπάρχων βλαβών. Το νερό που βρίσκεται μέσα στον οργανισμό χρησιμοποιείται στην όσμωση (χημική αντίδραση), αλλά ο οργανισμός χρειάζεται και νερό για να κάνει και άλλες καινούργιες λειτουργίες. Στη φάση της αφυδάτωσης λείπει νερό ελεύθερο για να χρησιμοποιηθεί για τις περαιτέρω λειτουργίες του οργανισμού. Ακόμα και οι νευροδιαβιβαστές εξαρτώνται από τις ιδιότητες του νερού, για αυτό και το νερό μπορεί να σας «ανεβάσει» περισσότερο από οποιαδήποτε τροφή. Το νερό, λοιπόν, είναι μια φυσική πηγή ενέργειας!

 

Νικόλ Ράφα                                                                                                                                                                                              Υπεύθυνη Μεταβολομικής Ανάλυσης στο Optimal Health

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.